www.dolmanvlet.nl

Het is vandaag dinsdag 26 augustus en schrijf de meest recente ontwikkelingen.

De afgelopen periode lekker vakantie kunnen vieren, onze eerste week van 14 t/m 19 juli hebben we meegevaren met de door w.s.v. de meeuwen georganiseerde "Friese Elfsteden week" Daar hebben we de eigenaren van de Dolmanvlet 9.70 S "Schuymer" uit Sleeuwijk ontmoet. Dit is een 9.70 met open kuip uit 1977 met bouwnummer 215, een erg net en goed onderhouden exemplaar. In de meivakantie eerder dit jaar zagen we in de jachthaven van Drimmelen de "Free Spirit" liggen dit is ook een 9.70 S (open kuip) nadat ik een kaartje had achter gelaten bij de havenmeester werd er die zelfde week nog contact opgenomen door de eigenaar. Het blijkt de 213 te zijn! Later in juni hebben we ook nog een ontmoeting in/op de jachthaven van Lisse waar "t Pleziertje" op de kant staat. Ik mag zelf de identiteit stickers er op plakken! Erg leuke ontmoeting! Wel weer een buitenbeentje waar niets van bekend is laat staan dat er iets te vinden is van een bouwnummer. De achterkajuit is er af gehaald en heeft plaats gemaakt voor een grote open kuip. Vermoedelijk tussen 1969 en 1971 op de markt gebracht.

Deze zomervakantie hebben we beide door Friesland rond getoerd en in totaal 7 Dolmanvletten gezien, tegen gekomen en gefotografeerd. Allen zijn toegevoegd op de website! Ook vond ik bij toeval de "Doggersbank" dit is vermoedelijk de eerste 11.00 die Dolman heeft gemaakt want dit schip staat op veel foto en folder materiaal! Het was even schrikken want de openkuip en achterkajuit hebben plaatsgemaakt voor een overgebouwde achterkajuit en een buiten stuurstand. Deze 11.00 is in 1972 met nummer 199 afgeleverd, vermoedelijk is hij al in 1969 gebouwd en een tijdje als demoschip gebruikt. In Weesp zagen we de "Butskop" liggen! Een 9.70! Geen idee waar deze ligt, vandaan komt en van wie hij is, Help! Zo weet ik ook dat er een 11.00 uit 1976 ergens in Goes ligt, ook met deze eigenaar krijgen we geen contact.

De volgende schepen hebben recent een nieuwe eigenaar gekregen:

De 9.70 Rhodos II, de naam is gewijzigd in "Van Ons"

De 11.00 Tjonger, de naam is gewijzigd in "Ninix" Michel kwam hem tegen in de sluis op het Ganzendiep net voor/bij Kampen.

De 11.00 "Les Lions" heeft ook een nieuwe eigenaar wij hebben geen idee waar dit schip heen is gegaan en of de naam is gewijzigd!

Ook de 9.70 "de Ben Barest" is verhuist en ik hoop dat dit prachtexemplaar in net zulke goede handen is als de familie Kraaijeveld dat was.

Het laatste weekend van augustus zijn we weer in Weesp en komt Henk Dolman op de koffie, hij zal vast nog wel wat foto's mee nemen en het één en ander over diverse schepen kunnen vertellen!

Wordt vervolgt.

John

Vletten