www.dolmanvlet.nl

Naam van de boot :          Marayn
Lengte :                               9.00 meter
Breedte :                             2.40 meter
Doorvaarthoogte :             0.00 meter
Diepgang :                         0.70 meter 
Bouwnummer en jaar :   5, 
Motor :                                 

5 (6) 

 

Kijk ook op https://www.facebook.com/BakdeksalonkruiserMarayn/?hc_ref=ARRlI1hi2TXg-pyQJM5uULr5janNzhdjJBLnefhmJZtijpH-app00ErS_vKpf_63krk&fref=nf

 

De Bakdekker met bouwnummer 5

De voormalige naam was 'Hendrikje' en had ligplaats in Noord Scharwoude. Het schip had een lengte van ongeveer 9 meter en een breedte van 2.40 meter.

Bij de aanschaf van het schip had deze een ijzeren niet originele opbouw en de mooie rechte steven was verwijderd. Zo heeft de vorige eigenaar misschien geprobeerd er een modernere kruiser van te maken! Zo is de opbouw verwijderd en is er, van massief teakhout, een nieuwe opbouw gemaakt. Ook is de boot met ongeveer één meter verlengd. De achterspiegel is nu ook van teakhout. Zoals u kunt zien is het interieur nu van diverse soorten hoogwaardig hout gemaakt. Alle inlegwerk is minimaal 6 mm dik dus er is geen sprake van fineer. Het dek is ook van teak en bevat geen spijkers of schroeven.

Met dit verhaal hebben wij het vermoeden dat het best eens de "Zeehond" kan zijn.

Als ik naar de oude foto's van de "Zeehond" kijk en dan naar de foto's van nummer 5 zijn er wel heel veel details die kloppen. Binnen is goed te zien dat de kop oorspronkelijk recht is geweest. Ook is het scheepje met een meter verlengd. Als je dat dus in ogenschouw neemt is het heel goed mogelijk dat we het over de "Zeehond" hebben. Op de werfplaat staat bouwnummer 5. Dan hebben we het over omstreeks 1934.

De heer Ritsma heeft de foto's van de 'Zeehond' ook grondig bestudeerd. Volgens hem is het niet hetzelfde schip. Dhr. Dolman staat namelijk voor op het dek en daar zit een vrij groot luik. Dat moet op de foto dan ook te zien zijn. Ook heeft de 'Zeehond' behoorlijke 'heupen' en dat heeft de nr. 5 niet.

Tja, het blijft natuurlijk gissen we kunnen het niet meer aan een getuige vragen.

foto`s

Vletten